Where To…

Shop, To Dine, To Stay, To Play, To Dance, To Work-Out…

Maastricht deel ik altijd op in 4 stukken. Je hebt het deel waar De Markt en het Vrijthof liggen. Dit noem ik het Centrum. Rondom de Stokstraat is een netwerk van allerlei kleine steegjes wat het Stokstraatkwartier wordt genoemd. Dan is er nog een winkelgebied(je) dat tegen of vlakbij de prachtige historische stadswal ligt en waar je het Onze Lieve Vrouweplein vindt, het Jekerkwartier genaamd.  En steek je de Maas via 1 van de 3 bruggen over kom je in het stadsdeel waar het treinstation ligt, Wyck.

Centrum

Hier vind je alle grote winkelketens zoals Zara, Bijenkorf, V&D, Douglas en H&M. Alles wat ‘nodig’ is en te vinden in de gemiddelde winkelstraat van iedere grotere stad. M.i. wellicht noodzakelijk maar niet heel bijzonder. Dat zijn de kerken op het Vrijthof overigens wél.

 Stokstraatkwartier

Hier treft men een keur aan chique(re) winkels. Èen van deze winkels is beslist het benoemen waard omdat zij eigenlijk de standaard zetten voor de uitstraling van de smalle historische Stokstraat; Kiki Niesten. Internationaal befaamd om de uitgekiende keuze van items uit de courante collecties van de grote modehuizen voor hun winkel. In de omliggende steegjes en straatjes tref je naast boutiques van internationale luxe labels zoals Max Mara, Paule Ka en Escada ook kleine(re), unieke zaken op gebied van mode, cosmetica en design. Grappig, dat wat nu zo chique is was voorheen de rosse buurt van Maastricht.

Jekerkwartier

Vanaf het mooiste kleine pleintje van Maastricht, het Onze Lieve Vrouweplein, Begint het Jekerkwartier. Dit deel van de stad ligt vlakbij en soms ook tegen de stadswal aan. Klim eens die wal op en bewandel ‘m richting het stadspark, bijzonder. In het Jekerkwartier veel kunstgaleries, kleine restaurantjes, authentieke Maastrichtse Café’s en her en der winkels met mooie spullen op gebied van lekkers, sierraden, woonaccessoires en meer van dat.

Wyck

Spreek uit Wiek, is dat stadsdeel dat enorm in ontwikkeling is. Hier ook wel wat grotere ketens als Parfumerie IciParis XL of zelfs Hermès. Maar het charmante van dit stadsdeel is de opkomst van nieuwe initiatieven op gebied van lifestyle. Dit stadsdeel verrast me bij ieder bezoek aan Maastricht weer, er is altijd wel weer iets te ontdekken, uit te proberen.